Според изчисленията те са изразходвали солидното количество от над 280 кубика

700 лева сметка за вода получи семейство пенсионери от София. Според изчисленията за половин година в малкия си двустаен апартамент те са изразходвали солидното количество от над 280 кубика. Подобно количество може да изразходи къща, която има напоителна система и малък басейн, казват експерти.  

Румънка получи сметка за ток за 16 500 евро

Емилия и Михаил живеят в двустаен апартамент в столичния квартал "Орландовци". Пенсионери са. И двамата с ТЕЛК. Живеят под прага на бедност, когато в края на месец юли получават сметка за вода в размер на 700 лева.

"Ние сме в един малък апартамент, на четвъртия етаж. Няма двор, няма градини", споделя жената. Според сметката за периода до месец януари до месец юли са израхдодвани над 280 кубика вода. Обикновено семейството обаче изразходва средно между 4 и 8 кубика на месец. Емилия подава сигнал, пише и жалби.

„Винаги преди пенсия проверявам какви са ми сметките. От „Софийска вода” ни дадоха документ и сметка на стойност над 700 лв. Според тях по всяка вероятност има теч. Обяснихме, че такъв няма. Приеха молбата ни, на която получихме отговор, че трябва да си платим сметката”, разказва тя.

 

 

Емилия е поискала на място да дойде комисия и да провери защо водомерите са отчели подобна сума. Сметката е за първите 6 месеца на годината, но дори и разделена на месеци, пак е твърде висока за семейството.

"ПЪЛЕН АБСУРД": Абонати оспорват рекордна сметка за ток (ВИДЕО)

От „Софийска вода” обясниха за NOVA, че най-вероятно в случая става въпрос за скрит теч в жилището, но въпреки това, въпростите кубици действително са минали през апартамента и съответно трябва да бъдат платени. В позиция те поясняват, че са проверили водомера, който е изправен. Това съобщение получила и Емилия, по телефона. Семейство Николови обаче твърдят, че инсталацията на цялата кооперация е сменена и няма как да има теч. Те са получили съобщение, че ако не заплатят сметката си, услугата ще бъде прекъсната, а казусът препратен към частен съдебен изпълнител. Междувременно, докато търси решение, семейството все пак сменя водомера. Какво ще отчете новият в края на годината обаче все още не е ясно.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.