В началото на януари членовете на фамилия Стайкови осъмват без ток

Семейство се сдоби със сметка за ток на стойност около 7 хиляди лева. От енергото твърдят, че парите са начислени заради употребен, но неотчетен ток. Абонатите, които живеят в бургаското село Росен твърдят, че не са пресъствали, когато огромното количество киловати са се озовали в дома им.

В началото на януари членовете на фамилия Стайкови осъмнали без ток. Останали на тъмно и на студено.

„Мнението на инкасаторите е, че ние крадем ток, което не е доказано. Категорично няма нищо такова. Получихме протокол за дължима сума за електроенергия на стойност 7 хиляди лева“, разказват потърпевшите.

От документ за извършена проверка става ясно, че е установено наличие на кабел преди електромера. Пристига и писмо, в което се казва, че сметката ще бъде коригирана за 6 месеца назад. Сумата възлиза на повече от 1200 лв. месечно.

Стайкови твърдят, че не са виждали никакъв незаконен кабел. Никой от тях не е присъствал на отварянето на таблото и констатацията на нарушението.

В телефонен разговор кметът на село Росен, който присъствал на проверката, казва, че е видял кабела.

„Това постановление трябва да отпадне, защото няма доказана вина. Ние сме редовни платци, а без ток се живее доста трудно“, казва г-н Стайков.

„Когато имаме такива случаи, ние се придържаме към законоустановените норми за това как следва да бъде конкретизирана тази сума. Когато е установено неправомерно потребление, се взимат параметрите и се залагат във формула, по която се получава дължимата сума“, казва Крум Косев от отдел „Комуникации“ в EVN България.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.