Много хора възнамеряват в празничния период да използват бързия скрининг

Белгийски изследователи предупредиха в навечерието на празниците да не се предоверяваме на бързите антигенни тестове за COVID-19, съобщи Ройтерс.

Учените са убедени, че дъхът на заразените съдържа високи нива на вируса през първите два дни след инфекцията, а това е периодът, в който много антигенни тестове не се позитивират.

Омикрон доминира в редица държави

Учените, публикували резултатите си на платформата "Рисърчскуеър" в очакване на независима оценка, споделят с властите опасенията си и предупрежденията да се вземат мерки за общественото здраве в период, когато много хора възнамеряват да използват антигенни тестове за скрининг преди семейни събирания за празниците.

МЗ с важна информация за пристигащите в България

"Отрицателен бърз антигенен тест непосредствено преди семейно събиране не дава гаранция за защита на участниците, особено ако човек се подлага на тест скоро, след като е бил изложен на вируса", каза Еманюел Андре, микробиолог от Католическия университет на Льовен, участвал в изследването заедно със специалисти от университетската болница и изследователския институт IMEC. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА