В САЩ с новият вариант на COVID са заразени над 70% от последните болни

Новият вариант на коронавируса вече е доминиращ в редица държави. Съединените щати обявиха, че над 70 процента от новите заразени са с Омикрон. 

По-късно Дания обяви, че и при тях това вече е доминиращият вариант. Омикрон се разпространява изключително бързо и притиска държавите да връщат свалените ограничителни мерки.

В началото на декември само 1 процент от случаите в Съединените щати са били на варианта Омикрон. Само 20 дни по-късно този показател е 73 процента. Такова разпространение досега не беше наблюдавано, дори когато по света тръгна силно заразния вариант Делта.

Редица страни затягат мерките заради Омикрон

"Едно нещо е абсолютно сигурно, Омикрон има изключителни способности да се разпространява", заяви Антъни Фаучи, главен експерт на САЩ по инфекциозни болести.

Световната здравна организация предупреди, че хората не трябва да пътуват по празниците. "Отговорното поведение би било да спазваме социална дистанция и да взимаме вече познатите мерки за лична защита и хигиена", гласи съобщението.

"Ако броят на заразените е изключително голям, дори съвсем малък процент от хората да влязат в болница, пак ще имаме много хоспитализирани. Пак ще бъде оказан голям натиск върху системите на здравеопазване. Така че е много грешно да подхождаме с настройката "това е по-мек вариант на коронавируса", каза Сумия Сваминатан, старши експерт на СЗО.

СЗО алармира: Омикрон се разпространява с безпрецедентна скорост

Заради Омикрон в цяла Европа се връщат ограниченията, част от които отпаднаха след масовата ваксинация. Нидерландия, Ирландия и Германия върнаха изцяло или частично част от изискванията за социална дистанция. В Испания отчитат 60 процента ръст на заразените само за седмица. Каталуния вече направи първи стъпки за връщането на вечерния час и други ограничения на нощния живот и груповите прояви.

"Мерките са необходими. Иначе нещата ще излязат от контрол", смята студент в Барселона.

Гърция ще изисква PCR тестове за пътниците от Великобритания и Дания

"С маската вече свикнах, но всички тези промени не ги разбирам - можете да сваляте маските, не можете да ги сваляте. После пак може, после пак обратното", недоумява пенсионерът Хосеп Карерас.

На този фон Европейската комисия окончателно фиксира срока на валидност на сертификата за ваксиниране на 9 месеца. Това важи за пътуванията зад граница. Отделните страни в Евросъюза запазват правото си да определят друг срок на своя територия или да искат негативен тест в допълнение към сертификата. Деветте месеца важат за завършен ваксинационен курс, но за хората с бустерна доза сертификатът засега остава без краен срок.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.