Решението е взето след консултации със здравни експерти

Заразените с COVID-19 в Англия ще могат да престанат да се самоизолират три дни по-рано, ако дадат две поредни отрицателни проби, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Карантината ще бъде съкратена от 10 на 7 дни  при положение, че тестовете на заразения на шестия и седмия ден са отрицателни. Министърът на здравеопазването Саджид Джавид заяви, че това ще минимализира вредите, причинени от бързото разпространение на новия вариант Омикрон.

Ще има ли нови ограничения във Великобритания

Решението е взето след консултации със здравни експерти, допълни Джавид. То идва на фона на рязко увеличение на случаите на заразяване с Омикрон, които доведоха до недостиг на работна ръка в редица икономически сектори, здравеопазването и железопътния транспорт. Новото правило важи за всички, независимо от техния ваксинационен статут.

Тези, които прекратяват самоизолацията си на седмия ден все пак бяха посъветвани да ограничават контактите си с уязвими хора, да не посещават веднага събития с много хора и лошо проветриви места и да работят от вкъщи.

Първи смъртен случай на заразен с Омикрон във Великобритания

Хората, които нямат две дози ваксина и влязат в близък контакт със заразен трябва да се самоизолират за пълните 10 дни.

Премиерът Борис Джонсън обяви снощи, че няма да има нови ограничения преди Коледа, но не изключи тази възможност след 25 декември в зависимост от пандемичната обстановка.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БНР