Мъжът твърди, че е инвалидизиран вследствие на тормоз от Агенцията

Безпрецедентен иск от физическо лице към държавата. Габровец иска от Националната агенция по приходите един милиард лева за причинени неимуществени вреди. Мартин Стефанов твърди, че е инвалидизиран вследствие на тормоз от множеството проверки на бизнеса му.

„Преди седем години се прибрах в България да развивам търговия със зърнени култури”, така започва историята на габровеца Мартин Стефанов и последвалите премеждия с НАП.

„По молба на клиенти, познавайки пазара в България, колко е опасен и много монополизиран, помогнах да се направят добри сделки между партньори от България директно с чужбина – мелници и фуражни заводи”, споделя мъжът. И търговията потръгнала.

Осъдиха трима полицаи за подкупи на пътя

„Оборотите на фирмата бяха от 2 млн. лв. за шест месеца. През 2016 г. оборотите минаха 3,5 млн. лв. Явно съм влязъл в полезрението на НАП – една малка фирма с управител да има такива обороти. И през 2017 г. започна атаката срещу мен. Една след друга – приключва една и почва следващата проверка, после почва ревизия. След ревизията, пак проверка. Проверките продължиха до септември 2018 година”, разказва Стефанов. На търговецът са му съставени общо над 20 акта, които той обжалвал в съда.

„19 от тях отпаднаха, а 3 бяха потвърдени. Отпаднаха, че не са редовни от страна на НАП. Незаконосъобразни”, обясни търговецът. Като освободен от ДДС при търговия със зърно,габровецът не е използвал данъчен кредит или пари от държавата.

„Нямаше ставка от ДДС, която да използвам. Нормално е фирма, която използва ДДС, да е под наблюдение. Аз имам нулева ставка. Не познавам политици. Не познавам хора от страните от бизнеса, мафиотски. Не познавам никого. Аз просто работех открито с доставчици и клиенти, които бяха доволни”, категоричен е той.

Заради постоянните проверки Мартин Стефанов закрива бизнеса си. Получава и диагноза от ТЕЛК – трайна неработоспособност.

Дадоха на съд трима, укрили 1,7 млн. лв. ДДС

„Здравословното ми състояние никак не е добро. Имам потвърждение от габровската МБАЛ, която потвърди идиопатична кардиопатия. Имам после и от ТЕЛК решения, които потвърждават това заболяване”, обясни габровецът. Мартин Стефанов емигрира в Германия, където се лекува и развива бизнеса си там. И решава да заведе безпрецедентния иск към НАП заради влошеното си здравословно състояние

„Искът е с правно основания от чл. 1 по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на гражданите. Искането е за 1 млрд. лв., които в по-голямата си част представляват причинени неимуществени вреди. Приложени са документи за проверките на НАП, за които той претендира, че след това са му причинени тези вреди”, обясни адвокатът на мъжа - : Десислава Колева .

„Искът е за всичко, което ми се причини, за всичко. Аз не мога и се страхувам да работя в България. Не искам да работя по този начин”, категоричен е Мартин. Ако спечели делото, търговецът на зърно заяви, че ще дари сумата. И щял да продължи с още искове към държавата. В още по-голям размер.

„Тази сума я формулирах, защото наскоро получих един документ, от една финансова институция в чужбина, която подготвя втория иск срещу НАП. Вече мога да го кажа - за материални щети”,  обясни Стефанов. Искът е входиран в първия ден на декември, а делото е насрочено за първи февруари в Административен съд – Габрово. Потърсихме за коментар Приходната агенция. От там, заявиха че ще коментират случая, след като съдът се произнесе окончателно.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.