Ако бъдат признати за виновни, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 8 години

Двама мъже и една жена са дадени на съд за укриване на 1,7 млн. лв. ДДС, съобщават от прокуратурата във Варна.

Единият от тях – 42-годишен мъж, е собственик на частна фирма. В съучастие с другия обвинен - мъж на 51 години, избегнали плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 1 244 902,59 лева, като подали фалшифицирани декларации в НАП.

Собственикът на фирмата ще бъде съден и за това, че лъгал партньори на фирмата за банковата сметка, по която трябвало да бъдат превеждани плащания по сключени договори. С това причинил имотна вреда на собствената си фирма в големи размери на - 341 014,55 лева.

51-годишният обвиняем е привлечен към наказателна отговорност за още едно престъпление. Той заедно с Т.К. и Б.Й., избегнал установяването и плащането на ДДС в особено големи размери - 1 748 255,46 лева.

Неговата 45-годишна съпруга ще отговаря пред съда за усвояването на неследващ данъчен кредит в размер на 503 352,88 лева – престъпление, което извършила в съучастие със своя съпруг.

Данъчните престъпления били реализирани в периода 2009 г. – 2011 г. Схемата била чрез включване в месечните отчети на частната фирма на фактури за фиктивни сделки да се натрупат задължения на държавата към дружеството. Тези сделки били оформени в дневниците за покупки и продажби на дружеството и подавани като информация с декларациите по ЗДДС, приспадайки данъчен кредит като реално дължим на дружеството по ЗДДС, без да били налице реални доставки на стоки и услуги.

Ако тримата бъдат признати за виновни, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество. Предстои делото срещу тях да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.