Около 50 хиляди домакинства в региона все още използват дърва и въглища през зимата

Столичната община продължава с кампанията си за безплатно преминаване от твърдо гориво към по-щадящи за околната среда варианти. За момента обаче около 50 хиляди домакинства в региона все още използват дърва и въглища през зимата.

Павлина и Георги са семейство от половин век. Топлината помежду си поддържат с обич и уважение, а в дома си се отопляват на твърдо гориво. Преди 5 години в къщата им настъпва промяна. Решават на единия етаж отоплението да е екологично. Преди дни подменят още една печка в дома си, но с помощта на Столичната община уредът не им струва нищо.

Всяко домакинство, което се отоплява на твърдо гориво, може да избере по-екологично отопление: на ток, на газ или на пелети. На последното се спират семейство Петрови. „Сипваш 1-2 чувала и не се занимаваш повече”, коментира Георги Петров.

Семейство Петрови се радват на новата екопечка, но признават, че пелетите за нея не са по джоба им. Топлината в двуетажната къща на твърдо гориво им е струвала около 1200 лева за целия зимен сезон. Сега разходите им за отопление са 3 пъти по-високи.  „Един кубик дърва е 70 лева, 1 тон пелети – 700 лева. Това не е реално”, коментира Георги. Той разказва още, че със съпругата му търсят начини да облекчат децата си, които плащат за топлината в дома на родителите си.

Равносметката за Столичната община е следната: над 50 хиляди семейства са на твърдо гориво – основният замърсител на въздуха. Затова и от общината са си поставили за цел 15 хиляди семейства да преминат на по-екологично отопление. „Към настоящия момент сме подменили на над 1000 домакинства отоплителните устройства с много по-екологично чисти. За следващата година имаме подписани над 5500 договора с домакинства”, заяви Десислава Билева - зам.-министърът на Столична община.

Заявления могат да се подават постоянно – краен срок няма.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Редактор: Росана Манева