Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

Наличието на варианта на COVID-19 Омикрон е потвърдено в България, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това е станало ясно след секвениране на проби в Националния център по заразни и паразитни болести.

„До момента са потвърдени 12 случая - 9 мъже и 3 жени. Те са от всички възрастови групи. Седем от заразените с Омикрон са без ваксинация. Петима имат такава преди 9 месеца с пълна ваксинационна схема. Може да очакваме значително по-бързо разпространение. По всяка вероятност Омикрон ще стане доминиращ. Изненада при протичането на заболяването няма. За щастие при никой от заразените не се налага хоспиталиция”, каза той.

Над 14% положителни проби за COVID-19

Пробите от последното секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести са общо 275. Взети са от 21 области от 41 лечебни заведения.

„От всички положителни проби 4,4% са с потвърден Омикрон”, посочи главният държавен здравен инспектор.

Само един от заразените с новия вариант на вируса е пътувал в чужбина, като наскоро се е завърнал от Великобритания.

Налагането на нови мерки от здравните власти ще бъде обсъдено още в първия работен ден. Не е изключен и пореден локдаун, смята главният държавен здравен инспектор.

„Ще направим още един анализ на данните и на това как в Европа се процедира, за да може да сме в синхрон с останалите страни. Най-важните мерки бяха взети - допълнителен стимул за ваксинация на най-рисковата от усложнения група и скъсяване на интервала за поставянето на бустерна доза. Имаме вече опит с коронавируса, няма да се стигне до връщане на пациенти от болниците. Може да се стигне обаче до 10-20% от работещия персонал на дадена фирма да бъде едновременно в болничен, което значително ще затрудни работния процес. Това трябва да се има предвид”, допълни още той.

Д-р Сила: До седмици Омикрон вероятно ще докара до ръба затруднените здравни системи

По думите му ефикасна защита срещу Омикрон може да бъде осигурена единствено чрез пълна имунизационна схема и поставянето на бустерна доза. Доц. Кунчев не изключи и в момента да има скрито разпространение на вируса, като положителните проби да се окажат много повече.

„Последните няколко седмици това е налице. Хората, за да не се затрудняват, не се обявяват като заразени. Някои се самоизолират, но това не е достатъчно надеждна мярка”, добави той като уточни, че никъде в Европа не се признават тестове, направени вкъщи.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.