Вижте какви са приоритетите за депутатите

2021-ва година спокойно може да бъде определена като годината на изборите. Освен да гласуваме обаче имаше и няколко месеца на законотворчество. Равносметката показва, че само за 12 месеца страната е била управлявана от общо 4 парламента. Края на пълния мандат на 44-то Народно събрание, близо месец работа на 45-то Народно събрание, малко повече дни за 46-тия парламент и накрая дойде 47-то Народно събрание, което е на власт и в момента. 

Какво успяха да свършат депутатите? За изминалата година са приети общо 56 закона. По-голямата част от тях са написани от 44-тия парламент. Само с една задача успя да се справи 45-то Народно събрание – да напише нов Изборен кодекс. Точно тези поправки оставиха в историята хартиената бюлетина и гласуването вече е с машини в почти всички секции у нас и в чужбина. Въпреки краткия си живот 46-то Народно събрание се записа в историята с актуализация на държавния ни бюджет. 


И към другата задача на депутатите, а именно контрола над изпълнителната власт. През 2021-ва година народните представители са задали 1178 въпроса към общо четири правителства – кабинета „Борисов 3“, двата служебни кабинета на Стефан Янев и сегашния кабинет на Кирил Петков. Най-активни са били депутатите от 46-то Народно събрание.  Всичко това обаче, остана в историята.

 

Задача номер 1 в списъка на депутатите за тази година е приемането на бюджета. Спор за това няма дори между управляващи и опозиция.  

"Аз не очаквам проблеми около бюджета. Просто ние трябва да я свършим тази работа. И това ще се случи януари, февруари", заяви Настимир Ананиев, „Продължаваме промяната“.

"Аз съм много разтревожена от факта, че България започва 2022-ра година без държавен бюджет, без бюджет за НЗОК и този за общественото осигуряване", посочи  Десислава Атанасова, ГЕРБ.

"Една трудна процедура, защото опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ вече опитват с процедурни хватки да спрат работата на събранието", категоричен е  Явор Божанков, БСП.

Проблемът с високата цена на тока също ще намери бързо място в пленарната зала, уверяват законотворците. 

"Час по-скоро е хубаво да отпадне мораториумът, защото той има много лош ефект върху бизнеса", посочи Стоян Михалев, „Демократична България“.

Бюджет 2022: Синдикатите притеснени за парите, работодателите – оптимисти

"Трябва да се разгледа много голям пакет антикризисни закони, за да бъде подпомогнат бизнесът и за да бъдат подпомогнати хората да преодолеят тази криза", заяви Хамид Хамид, ДПС.

От списъка с приоритетни задачи на управляващото мнозинство не липсва и темата „Ковид“. 

"Наследството, което ни остави ГЕРБ, не е много добро. Здравната система е в доста лошо състояние и има страшно много работа там", категоричен е  Настимир Ананиев, „Продължаваме промяната“.

"Очаквам правителството да предложи наистина адекватен план по отношение на ускорена ваксинация, на зелен сертификат", посочи Десислава Атанасова, ГЕРБ.  

България влезе в 2022 г. без да е гласуван нов бюджет

За отмяната на зеления сертификат ще продължават да настоят от най-малкото парламентарна група. Тази на „Възраждане“ и предупреждават – ако това не стане факт, ще има протести. 

"Трябва да се сложи край на това безумие.И като казваме, че ще съберем няколко хиляди – повярвайте ми – много ще са", заяви Цончо Ганев, „Възраждане“.

Не на последно място – тази година управляващите обещават – съдебната реформа ще стане факт. 

"Хората я очакват, защото тя засяга включително и обикновения човек. Ще бъде трудно, да. Затова трябва да започнем дебатите за подготовката на един наистина задълбочен и добре направен законопроект", посочи Ива Митева, „Има такъв народ“.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.