Какви са политическите очаквания през 2022 г.

Политически анализ на случилото се през 2021 г. и коментар за новата година направиха в студиото на "Твоят ден" политолозите Георги Харизанов и доц. Татяна Буруджиева.

"Изненадана съм, че хора, които имат информация за състояниието на бюджета, не са внесли бюджетна рамка. Имаше и достатъчно време на фона на опита от служебното правителство. Можеха да работят повече и да си скъсят почивката", заяви тя. И допълни, че когато влезеш във властта, имаш две опорни точки - пари и кадри. При настоящето правителство има дисбаланс при тези два фактора, смята още Буруджиева. 

"Българският избирател вече няма толеранс към политиците. Няма 100 дни за това правителство. Избирателите нямат търпението да чакат", категорична е доцентът. 

Какво да очакваме от новото правителство?

"Къде е рекордната събираемост от НАП? Парите от магистрала "Хемус" ? Забавянето не е само в бюджета, но и в оперативните програми - нито една не е внесена", обясни Харизанов. По думите му това крие голям риск, защото през 2022 г. вероятно няма да има пари и от Плана за устойчивост. Той припомни, че някои от министрите са на постовете си от месеци, така че не може да се говори за 100 дни толеранс.

"Очаква ни голяма политическа криза между България и ЕС заради Македония. Освен това се държим като 52-рия щат на Америка. Всички виждат свръхактивностите на г-жа Мустафа. Не се срещаме с европейски лидери. Брюксел е изцяло загърбен, има само американски интереси", смята Харизанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.