Общината въвежда нови изисквания за участниците в богоявленския ритуал

В София и Монтана на Йордановден ще могат да скачат за кръста само хора със зелен сертификат или отрицателен тест за COVID-19. В Монтана ще се изисква също и кръщелно свидетелство.

Преди хвърлянето на кръста Негово високопреподобие архимандрит Антим - протосингел на Видинска митрополия, ще отслужи тържествена света литургия и Велик Йордански водосвет. Службата ще започне в 9:00 ч. в  храм “Св. св. Кирил и Методий”. Непосредствено след нея литийното шествие ще се отправи към езерото. Маршрутът му ще премине по централната алея на бул. „Трети март” и ще завие наляво по ул. „Александър Стамболийски”, за да стигне до водоема.

Зам.-председател на НС: Всеки неваксиниран депутат да си плаща сам тестването

Всички участници в изваждането на кръста ще бъдат благословени от архимандрит Антим и ще получат възнаграждение за своята съпричастност към големия християнски празник и към традицията.

Организаторите апелират към присъстващите за спазване на противоепидемичните мерки – носене на маски или дистанция от минимум 1,5 метра. 

„Това се прави с оглед безопасността на тези, които ще участват, и на тези, които ще гледат. Имаме притеснения и наблюдения от предходни години за хора, които влизат и участват в церемонията и след това ми искат пари, за да си купят лекарства, и то не в условията на COVID-19”, обясни кметът на Монтана Златко Живков.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.