Той научил от медиите, че ще бъде отзован

Първи коментар на консула ни във Валенсия Пламен Георгиев, след като премиерът Кирил Петков заяви, че той ще бъде отзован. Пред NOVA Георгиев отрече да е политическо назначение на ГЕРБ. Смята обаче, че уволнението му е политически мотивирано.

„Мисля, че е очевидно, че това не е политическо назначение. Аз съм политическо уволнение, очевидно, защото виждате, че мотивите за освобождаването ми са политически. Никога не съм членувал в никоя партия, а това че съм бил назначен по времето на една управляваща партия, в случая - ГЕРБ, не означава, че аз съм политическо назначение. Това няма как да бъде мотив за отзоваване, защото просто не е истина. Предполагам, че сега ще излязат някакви мотиви, за да видя на какво основание ме освобождават”, обяснява той.

Отзовават Пламен Георгиев като консул във Валенсия

Според Георгиев причините за отзоваването му не са свързани с неговата работа. Обясни, че през последните две години е получавал положителни оценки за дейността си.

„Двете поредни оценки за двете години, в които съм бил тук, бяха: „Изпълнението надвишава изискванията” от Министерството на външните работи”, каза още той. И уточни, че много консули и посланици са назначени по абсолютно същия начин, както и той. „Скоро имаше такива назначения. Те са съвсем законосъобразни, това са назначения от ръководната политическа партия. Аз също съм назначен съвсем законосъобразно”, допълни Георгиев.  

Той допълни, че до настоящия момент никой за нищо не го е уведомил. Научавал какво се случва от медиите. „Така беше редно да се случат нещата, но както много неща в България - те се случват не по начина, по който трябва. Абсолютно никой за нищо не ме е уведомил, аз гледам по новините, чувам какво се е решило. Журналистите са тези, които ме уведомяват. Явно така се действа”, уточни консулът ни във Валенсия.  

С мотив, че оттук нататък приключват политическите назначения, както и тези на хора, чиято дейност не е свързана с мястото, на което отиват, Петков предложи Георгиев да бъде отзован. „Хора като Пламен Георгиев, който е назначен по изцяло политически причини като консул във Валенсия, предлагам да го отзовем. И това да бъде символът, че този тип политически назначения не са методът, по който нещата ще се случват”, обясни премиерът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.