Това съобщи премиерът в началото на днешното правителствено заседание

Отзоваха консула ни във Валенсия Пламен Георгиев. Премиерът Кирил Петков се закани, че с политическите назначения е свършено. Самият Георгиев, който беше изпратен в Испания след скандала за незаконната му тераса, заяви за NOVA, че уволнението му било политическо.

„Оттук нататък приключват политическите назначения, както и назначенията на хора, чиято дейност не е свързана с мястото, на което отиват, особено в МВнР”, посочи Петков. „Хора като Пламен Георгиев, който е назначен по изцяло политически причини като консул във Валенсия, предлагам да го отзовем. И това да бъде символът, че този тип политически назначения не са методът, по който нещата ще се случват”, каза Петков.

 

 

Георгиев е бивш прокурор. До 2019 г. оглавява Антикорупционната комисия. Като такъв обаче се оказа, че е пропуснал да декларира огромна тераса към апартамента си в София. Последва скандал, а незаконните постройки бяха разрушени. Мандатът му приключи с оставка. Той обясни напускането на поста със скандала с терасата. Тогава проверка на НАП показа, че всичко около доходите и придобиването на имота на Георгиев е чисто. След това той беше назначен на нов пост - генерален консул във Валенсия. Предложението дойде от тогавашния външен министър Екатерина Захариева.

Георгиев пред NOVA: Назначението ми не е политическо, но уволнението - да

Днес за отзоваването си консулът твърди, че научил от медиите. Причините според Георгиев обаче нямат общо с работата му. „Категорично не съм политическо назначение, аз съм политическо уволнение очевидно, защото виждате, че мотивите за освобождаването ми са политически. По никакъв начин не са свързани с моята работа, за която аз в две поредни оценки, за двете години, в които съм бил тук, съм получил оценка: „Изпълнението надвишава изискванията”, обясни той.

В окончателното решение на Министерския съвет за отзоваването на Георгиев е записано, че „освобождаването му от длъжност е свързано с оптимизиране на броя на лицата, назначени за ръководители на задгранични представителства извън състава на дипломатическата служба, който не следва да надхвърля 20% от общия брой на ръководителите на задгранични представителства във всеки даден момент”.
 


Реакция дойде и от депутатите.

„Разкритията край него са такива, че подобно действие може само да бъде поздравено”, заяви Александър Симов от БСП.

„Право на правителството е да определя кои са консулите и посланиците на България”, посочи Христо Гаджев от ГЕРБ.

„Пацо терасата? Въобще не му е мястото там, даже трябваше по-рано да се случи, но си има технологично време. Естествено, че трябва да бъде отзован”, коментира Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.