Малко над 30% от хората у нас са участвали в преброяването по електронен път

От Националния статистически институт обявиха първите предварителни данни за преброяването у нас. Според тях българите са 6 милиона 520 хиляди души.

Малко над 30% от хората у нас са участвали в преброяването по електронен път, обявиха от НСИ.

През 2011, населението у нас доближава до границата от близо 7 милиона и половина души. Най-многобройно е било населението ни през 1985 година. Тогава българите са малко под 9 милиона. Най-малобройни сме били през 1880 година, според съществуващата статистика. 

Експертите поясняват, че данните не са окончателни, а точните цифри се очаква да излязат до края на март.

Севделина Савова е на 72 години. Живее в малко монтанско село. Казва, че преди години място кипяло от живот.

 „Колко ви беше голямо селото? – Е, беше 700 човека. А сега дали има 100, споделя тя. 

Смята, че българинът вече мисли първо за работата си. И тъй като в селата нямало какво да се работи, много от хората се преместили в градовете. Добавя, че предпоставка за по-ниската раждаемост в северозапада била бедността.

"Като не отпускат средства е лошо", казва още тя. 

Според НСИ, ниските нива на електронното преброяване у нас са отражение на ситуацията в страната.

 

 

Снимка: НСИ

„Електронното преброяване не доведе до очакваните резултати. Процентът на електронно преброилите се е около 34%, не очаквахме толкова нисък процент. Към днешна дата продължава въвеждането на данните за състоянието на населението от хартиените анкети”, заяви председателят на националната статистика Сергей Цветарски.

С колко се стопи населението на България за последните 10 години

В началото той направи уточнението, че днес НСИ представя не предварителни данни, а предварителни оценки за Преброяването през 2021 година.

„Официални данни за населението и жилищния фонд няма да имаме преди март месец. Тогава ще имаме детайлни разбивки за населението”, каза още Цветарски.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.