От КЕВР прогнозират, че ще има увеличение с над 11%

Рязко поскъпване на тока и парното за битовите потребители, след изтичането на мораториума прогнозира  председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. По думите му изкуственото задържане на цените е незаконно и е грешно. Мораториумът ще доведе до по-голямо  поскъпване на тока и парното за потребителите изчислиха от регулатора.  

„Винаги след замразяване,което се прави като административен акт цените се повишават”, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

По думите му обаче цената ще надхвърли 11 процента.

„Не намалихме на 11 % и половина и заявихме, че ако се намали ДДС от 20 на 10 %, практически няма да има повишение на цената за битовите потребители”, коментира още председателят.

Така Иванов смята, че комисията е изчерпала механизмите си и всичко е в ръцете на правителството. Заради скока в цените кабинетът вече обмисля падането на тавана на компенсациите са бизнеса.

Заради скъпия ток: Защо бизнесът е недоволен, въпреки обещаните компенсации

„Според нас схемата трябва да е балансирана не може държавата да поема пълния риск за бизнеса. Може да поеме допълнителния риск, но не пълния”, обясни Васил Велев от АИКБ.

Енергийния министър Александър Николов припомни, че за месец декември предложението е 75 процента от разликата, като не се надвишават повече от 30 процента от общата цена.

От бизнеса предложиха 50 процента вместо 30, като изчисляват, че това нямало да натовари бюджета допълнително.

 „С  този 30 процентов таван не помагаме на никого”, смята Добри Митев от БСК.

 Министърът на финансите Асен Василев добави, че цената е можело да бъде по-ниска, ако „Булгаргаз” не изнася по-евтин газ от хранилището в Чирен за Румъния.

„Като министър на финансите ме притеснява, че този по евтин газ, който е купен на доста по евтина цена, през лятото не остава за България” добави Василев.

По казуса тече проверка.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.