Бизнесът настоява за отпадане тавана на компенсациите

Основният проблем е в тавана на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток. Това каза в ефира на „Твоят ден” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. По думите му, според заявеното от правителството, ще бъдат покрити разходи от по 129 лв. на мегаватчас, при очаквани цени от бизнеса от 184 лв.

ЗАРАДИ ЦЕНИТЕ НА ЕНЕРГИЯТА: Бизнесът иска отпадане на тавана на помощите

„От предвидените 1,5 млрд. лв. 350 милиона ще отидат за разпределителните мрежи, а около 200 - за топлофикациите. Остават 950 милиона, като 670 от тях ще са за първото тримесечие. Проблемът е в тавана на компенсациите, който е определен на 30% от крайната цена. Това прави тази формулировка за компенсиране неработеща за цени над 310 лева”, обясни той.

Велев допълни, че е много вероятно цените за първото тримесечие за годината да бъдат далеч по-високи от предвиденото.

„Може да се стигне до цени от 500 или над 700 лева. Такива сценарии са възможни. Нужна е пълна компенсация за потребителите. Мораторната цена за бита е 119 лева, за свободния пазар, не само за бизнеса, е 185 лева, като над нея се компенсират ¾. Така, при една крайна цена от 800 лева, каквато имахме през декември, този таван би ограничил компенсацията до 240 лева”, коментира още председателят.

Велев допълни, че бизнесът очаква среща с премиера да се състои в понеделник.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.