Преди седмици германската телевизия „САТ 1” показа ужасяващи условия, при които работят нашите сънародници

Ексклузивен поглед зад стените на едно предприятие, което определя съдбите на твърде много българи. Разследване на германската телевизия „САТ 1” показа ужасяващите условия, при които работят нашите сънародници в най-голямата кланица в страната.

Германска телевизия показа шокиращи кадри за експлоатация на българи

След първото излъчване на материал на NOVA по темата, с екипа ни се свърза служителка на завода, която пожела да разкаже своята истина за случващото се там. Твърди - без някой да я е карал или да й е плащал за това.

„Да ви кажа – тук е по-добре, отколкото в България, защото в България - гладна стачка. Много хубаво плащат и всеки месец в джоба си имам 1 500-1 600 чисти пари. Даже взимаме и награди”, заявява Гинка Маринова.

Разследващ екип на телевизия „САТ 1” обаче показва друго. Стана ясно, че в завода работят българи и румънци, които са принудени да изкарват хляба си при нечовешки условия.

„Всичко е лъжа, това ще ви го повторя 100 пъти. През повечето време седя, разбирате ли. В моята работа взимам химикалката, пиша хартията и това е. Нито ми е тежко, нито нищо. През цялото време стоя, идва ми времето за пауза - спирам. Когато искам - отивам по нужда, когато искам - отивам на работа”, добавя Гинка.

САМО ПРЕД NOVA: Ексклузивни разкрития за модерното робство в кланицата в Германия

Тя твърди, че е щастлива. Всеки месец изпраща пари на майка си и на най-добрата си приятелка в България и пести.

„Когато си взема заплатата - първата ми работа е да изпратя на най-добрата си приятелка, която наричам моя сестра. Пращам и на майка си, въпреки че ме остави по домовете. С другите пари си купувам каквото поискам – бельо, дрехи. Живея нормален живот. 1 300-1 400, на една страна оставям по 250 всеки месец”, обяснява още Гинка.

Това са гледните точки в една история, която разтресе Германия. Разследването продължава и днес, а след първото излъчване на филма много бивши служители на компанията са се свързали с германските журналисти. Търсят и нас. Едно е сигурно - продължение ще има, но преди това е време за изводи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.