Готова е проекторамката на Бюджет 2022, каза още министърът

Финансовият ресурс за компенсиране на пенсионерите е наличен, заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той съобщи, че е готова проекторамката на Бюджет 2022 и, че в нея са заложени политики от коалиционното споразумение.

Василев подчерта, че в момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход.

ГЕРБ иска изслушване на социалния министър заради пенсиите

„Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен - миналата година имаме 3 млрд., тази има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това”, обясни Василев.

Министърът на финансите заяви, че е готова проекторамката на бюджета за 2022 година и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента.

„Стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в частта „Политики” има заложени доста от политиките, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за 2021 година", каза министърът.

Василев: Новото правителство е най-лявото у нас след това на Виденов

Той обясни, че размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат и припомни, че е записано и в коалиционната споразумение, че това ще стане след консултации.

„АПИ да започне да работи с реален бюджет, а не да се правят тези извращения, бих казал, с постановления на МС постоянно да се отпускат допълнителни средства, за който участък правителството реши. Трябва да се раздели текущият ремонт от основния”, обясни още той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС