Вижте прогнозите на експертите

През новата година ще плащаме повече, както при теглене на каса, така и на банкомат. Таксите ще бъдат различни в зависимост от сумата. По-скъпо ще ни струва и превод на средства – т.е., ако местим пари от сметка в сметка, независимо дали сметките са в една и съща банка, или в различни. Обслужването на разплащателна сметка също поскъпва за някои от банките. И през 2022 г. обаче се очаква нивата на лихвите да останат ниски и тегленето на кредити да е сравнително евтино.

Очаква ли се повишаване на лихвите по кредитите и кога е най-добре да купим жилище

Всяка сума, която влиза или излиза от банковата сметка на Славия Иванова, е минус върху доходите й. Тъй като е свързана с поредната такса, която трябва да плати. „Всяко едно действие е свързано с такси. Банкови преводи – такса. Теглене от банкомат – такса, теглене от сметка – такса. Ежедневно – има такси”, споделя Славия Иванова, потребител. Затова и всеки ръст в таксите на банките ще е нов разход за джоба й.

От началото на годината повечето големи банки вдигнаха най-масовите такси, които клиентите плащат. Най-вече – за операции на гише, където ни обслужва банков служител.

С колко се очаква да поскъпнат стоки, храни и услуги заради цените на газа

"Теглене на пари в брой от банков служител, внасяне на пари в брой през банков служител, преводи, които се правят на гише – увеличенията там са най-често между 10 и 30% спрямо предишните такси. Ако в част от банките, за да внесете пари в брой, таксата досега ви е била 2 лв., сега най-вероятно ще платите 3 или 3.50. Ако досега ви се е налагало да направите превод в банков клон и сте плащали 2 лв., сега ще ви се наложи да платите 2.50 или 3 лв.", посочва  Тихомир Тошев, финансов и кредитен експерт.

Повече гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.