Според него ще отнеме месеци, за да се разбие стереотипът от двете страни на границата.

“При всички положения се вижда, че президентът и премиерът ще водят външната политика на България. Те поемат по-активна роля да поставят на дневен ред и пред обществото как ще се развиват нашите отношения от външнополитически план”. Това заяви в студиото на “Твоят ден” Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и международен анализатор. 

По думите му България ще следва модела на Гърция при разрешаване на конфликта. Ще се търси диалогичност и по други теми. 

Барлакоски: Подходът на Петков ми напомня за решаването на проблема между Гърция и Македония

“Посещението на гръцкия премиер Мицотакис в България беше ключово”, каза Керемедчиев, “защото Гърция показа как и под натиск, но и с разширяване на диалога може да се стигне до решение да този конфликт”. 

Според международния анализатор ще отнеме месеци, дори година, за да се разбие стереотипът от двете страни на границата.

“От друга страна Русия също става по-нервна. Виждайки, че има някаква възможност за разрешаване на спора, тя го счита като заплаха за своите интереси в региона”, смята бившият зам.-министър на външните работи.

Президентът свиква КСНС днес

”Но увеличаването на възможностите за диалог и по други сфери би могло да намали напрежението”, каза още той. 

А дали България ще отстоява позицията си по темата за общата ни история с РСМ, Керемедчиев смята, че “няма българско правителство, което да отстъпи по тези червени линии”.

“Това няма да се случи, защото би означавало едно много сериозно недоволство в страната ни”, категоричен бе Милен Керемедчиев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.