До консенсуса се стигна след онлайн среща

Държавата и работодателите се споразумяха за по-високи компенсации заради цените на промишления ток. До консенсуса се стигна след онлайн среща между премиера Кирил Петков и енергийния министър.

Работодателските организации настояваха да се промени таванът на сумите, които могат да получат, като обезщетение от държавата. Досега обезщетенията за бизнеса имаха ограничение от максимум 30% от пазарната цена на тока. Именно таванът стана повод за недоволство от страна на работодателските организации.

Днес след дълга онлайн среща правителството и бизнесът си стиснаха ръцете. Така при над 185 лева за мегаватчас на свободния пазар, компенсацията ще бъде в размер на 75% от надвишеното. Таванът остава, но той вече е различен - не повече от 250 лева на мегаватчас.

Бизнесът очаква още утре новата схема за подпомагане да бъде приета от правителството. Поискано е при възможност новите по-високи компенсации да се платят и за декември миналата година.

„250 лв. таван се достига при цена на борсата от порядъка на 520 лева. Тоест, ние се надяваме да не се допрем до него”, коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

Дачев: Токът се увеличи над три пъти, не става с компенсации

„Това ще е максималната сума на компенсиране, в зависимост от стойностите на пазара, но не повече от тази сума. Договорихме с премиера и при следващи ако има някакви трусове на пазара, да следим и ако има отново напрежение на цените на електрическата енергията, да помислим за друг вид компенсация”, посочи председателят на БСК Добри Митрев.

В срещата с премиера участваха петте национално представителни работодателски организации – АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, както и представители на ръководството на Българската асоциация на металургичната индустрия.

Освен теми, свързани с цените на тока, е дискутиран и новият подход на правителството за реакция на здравната криза. Целта е да се запазят работещите бизнеси, без да се пренебрегва обаче потенциална опасност за живота и здравето на хората от прекомерното натоварване на здравната система, уточняват от Министерския съвет.

Петков изказа становище, че правителството е тук, за да помага и сподели, че задачата на кабинета е да преразпределя най-ефективно създадената от бизнеса стойност. Министър-председателят акцентира, че кабинетът ще служи на бизнеса, а не обратното.

Според премиера целта за нулева корупция е постижима единствено с обединените усилия на бизнеса и Министерския съвет. Петков призова да не остане нито един сигнал за корупция, достигнал и до работодателските организации, и до кабинета, който да не е разследван.

„Прогресът и промяната на нашата икономика зависят само от общите ни действия и непрекъснатия и добър диалог“, каза той в рамките на срещата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.