По думите им протестът е легитимен и трябва да бъде уважаван

"Костадин Костадинов предизвиква ревност у Волен Сидеров заради позицията си на "лидер на народа". Около това мнение се обединиха в студиото на "Твоят ден'' политолозите доц. Стойчо Стойчев и доц. Росен Карадимов.

Според Карадимов "Атака'' е влязла изненадващо в политиката, докато издигането на "Възраждане" е плавно, но рисковете са големи. "Партията на Костадинов може да се заиграе както с темата за Македония, така и за социалните проблеми. Десоциализацията на част от обществото, изразена чрез "Възраждане'', може да бъде опасна", подчерта той.

"Ние сме единствената страна, в която нямаше протест срещу мерките. Случилото се е естествено, но дали сега е моментът или е подходът е грешен, това е въпросът. Протестът трябва да бъде уважаван", заяви политологът.

Политолози: Няма толеранс от 100 дни за това правителство

По думите му COVID кризата е отворила огромен проблем на демокрацията. "Тя е поводът да се постави границата за намесата и допустимостта в правата на гражданите. Свикнахме, че има недосегаеми човешки права, в момента ситуацията се промени", сподели той. И изрази мнение, че докато държавата отпуска помощи за справяне с кризата, няма да има предсрочни избори.

От своя страна доц. Стойчо Стойчев смята, че протестът е легитимен, ако не са доволни от въвеждането на зеления сертификат, може да недоволства. Въпросът е дали трябва да се ескалира, но нищо екстремно не е станало вчера. 

"Малко се преекспонира опасността от вълна от настроенията на "Възраждане", защото само те поддържат такава позиция. Не смятам, че трябва да се правят генерални отстъпки по отношение на исканията на протестиращите", коментира доц. Стойчев.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.