Това написа здравният министър във Фейсбук

"Има много примери за дискриминация в нашето общество, но изискването за зелен сертификат не е едно от тях". Това написа здравният министър проф. Асена Сербезова в пост във Facebook, в който коментира вчерашния протест на партия “Възраждане”.

Според професора “разделянето на хората в групи по даден рационален признак не е дискриминация. Никой, например, не говори, че пушачите са дискриминирани, въпреки че в ресторантите е забранено да се пуши, освен в откритите части, защото опазването на здравето на непушачите е по-висша ценност”, казва здравният министър. 

Тя продължава, като пояснява, че зеленият сертификат не е дискриминативен, а напротив. 

СЛЕД ПРОТЕСТА: Управляващите с критика към „Възраждане”

“Без валиден зелен сертификат не можем да посещаваме ресторанти, но пред нас има точно три възможности, за да ги посещаваме по време на пандемия, опазвайки собственото здраве, и това на другите, и само една от тях е ваксинация. Това, че може да направим един от три избора в никакъв случай не ни поставя в условията на дискриминация”, казва още министърът.

“Много държави, в усилията си да ограничат разпространението на коронавирусната инфекция, въведоха национални сертификати. Нито една държава не може да бъде успешна в борбата си с коронавирусната инфекция, ако е сама в усилията и мерките. Това изисква съвместни усилия между всички държави в ЕС и техните граждани”, пише Сербезова. 

Ресторантьорите започват подготовка за масови протести срещу мерките

Тя завършва поста си с това, че липсата на доверие у хората “не се дължи на ваксините, нито на зеления сертификат, а на фактори, започнали да го подкопават много преди да се появи COVID-19...”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.