Морският град е на първо място по карантинирани ученици в страната

Бургаска област постави в четвъртък своебразен рекорд по брой заразени- 1066 на 100 хиляди души за последните 14 дни. 206 учители са в изолация, а 105 паралелки са под карантина. Голяма част от болничните легла са заети. Затова областният оперативен щаб в четвъртък реши- от петък спира плановият прием в болниците в цялата област. Въпреки предложението учениците да преминат на онлайн обучение, решението е –децата да завършат първия срок присъствено.

Болниците в областта се задъхват, не толкова заради липсата на свободни легла в COVID отделенията, колкото от недостиг на персонал. "Значителна част от  колегите в момента са с по-леки симптоми. Правят тест, излизат положителни и подлежат на карантина", заяви  д-р Светослав Тодоров- зам.-директор на УМБАЛ- Бургас.

Какви ще бъдат мерките за учениците в петата вълна на COVID-19

Затова от петък спира плановият прием в болниците в цялата Бургаска област. Сериозен ръст заразени има и сред учениците. Само в сряда положителни проби са дали 54-ма ученици и 7 учители. "В понеделник всъщност регистрираните паралелки под карантина бяха 22, а в деня на щаба, вчера в сряда те бяха станали 105", посочи д-р Георги Паздеров- директор на РЗИ-Бургас.

Въпреки това присъствените занятия остават и здравите ученици ще завършат първия учебен срок в клас. За успокоение на част от родителите. "Защото дистанционното обучение не е обучение. Нищо не научават", твърди Нора Стоянова, родител. 

 

 

"Екипът ни е изцяло готов да мине на дистанционно обучение. Вече имаме опит в годините, така,че децата, родителите са подготвени, обучени са и родителите", посочва Калина Пенева- зам.-директор на СОУ "Йордан Йовков"-Бургас.

Започнаха и масирани проверките на РЗИ, МВР и Общинска полиция за зелен сертификат при влизане в обществени и търговски обекти.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.