Те бяха представени от министър Николай Денков

Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) ще бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо. Това предвижда Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, представен днес.

Мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 са разделени на четири етапа и ще се прилагат на локално равнище в зависимост от оценката на риска, най-вече спрямо наличните интензивни легла в болниците.

РЗИ-Бургас реши дали ще се преминава към онлайн обучение

"Ние имаме ежедневен диалог с МЗ, с координацията на премиера. Нов подход – приоритетизираме образователната система, спрямо другите системи, защото отчитаме вече тежки изменения в качеството на образованието. Изостри се противопоставянето между родителите по отношение на това дали децата да учат онлайн или не. Вторият проблем е загубата на мотивация у част от учениците да се върнат обратно присъствено в клас". Това обяви министър Николай Денков. 

Локални мерките за дистанция, маски, дезинфекция не се променят. Променят се обаче критериите, с които ще се оценява риска в областите – дали има риск от претоварване на болниците. Засега остава свободният избор на родителите как да учат децата им.

При 50% заети интензивни легла – 1 етап – засилва се контролът за мерките. Ще продължат заниманията по интереси, без да се смесват паралелки. Спират се екскурзиите, посещенията на музеи и зелени училища. Състезания и олимпиади – присъствени с дистанция, зелен сертификат или тестване.

При 60% заети интензивни легла - 2 етап – спират се заниманията по интереси, с изключение на занималните.

При 70%  заети интензивни легла– 3 етап – 1-ви до 4-ти клас остават присъствено, а от 5-ти до 12-и клас – режим на ротация в периоди от по 1 седмица.

При 80% и повече заети интензивни легла - 4 етап – децата от 5 до 12 клас преминават в онлайн форма на обучение, а за тези от 1-ви до 4-ти клас ще се решава според конкретната ситуация – ако заболеваемостта е висока или ако не са налични достатъчно легла за интензивни грижи на деца – учениците в начален етап на образование (до 4-ти клас) също ще учат онлайн.

Близо 4 пъти увеличение на положителните COVID проби сред учениците

При оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболяемост при децата, както и при между 30 и 40-годишните възрастни. Това уточниха от образоватеното министерство. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.