Най-много от тях са от 1 до 4 клас

Близо 4 пъти се е увеличил броят на положителните проби за COVID-19 сред учениците в сравнение с миналата седмица. От началото на тестването на 10 ноември са направени близо 3 млн. щадящи изследвания. 1413 ученици са се оказали заразени. Най-много от тях са от 1 до 4 клас.

Най-много са позитивните ученици в София-град, Пловдив, Благоевград и Варна. В Кърджали, Видин, Сливен и Търговище има под 10 положителни проби.

Междувременно процедурата за закупуване на антигенни тестове бе прекратена. По думите на зам.-директора на 119 СУ Симеон Ангелов училището разполага с продукти само за идния понеделник. "По време на тестването два пъти седмично нямахме карантинирани класове, затова го смятам за по-добра превенция", заяви той.

COVID-19: Расте процентът на положителните проби

Учениците от 5 до 12 клас се тестват сами пред учители. "Бройката на заразени при нас бележи съвсем леко увеличение. За мен е абсурдно учебната година да започне седмица по-рано. Това ще навреди дори на икономиката", посочи Ангелов. И допълни, че училището няма възможност само да си купува тестове, тъй като седмично те са 1600 на брой и струват по повече от 2 лева. 

Повече по темата вижте във видеото.

Репортер: Димчо Йорданов

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.