Управляващата коалиция пожела успешна работа на държавния глава, а опозицията отправи критик

Полярни реакции след клетвата и словото на президента Румен Радев в Народното събрание. Докато част от опозицията бойкотира церемонията, то управляващата коалиция пожела успешна работа на държавния глава през втория мандат.

„Логично е да му дадем доверие. Не случайно ние като политическа партия го подкрепихме по време на президентските избори. За нас Радев и Йотова са олицетворение на президентската институция такава, каквато трябва да бъде”, заяви депутатът Станислав Балабанов в кулоарите на НС.


Според него, през първия си мандат Радев се е показал като обединител на нацията.

„Доказа, че може да бъде коректив, когато има проблеми в държавата, когато държавата е засипана с кризи. Преди мандата на Радев, президентската институция с предишния президент, беше доста тиха и удобна в полза на тогавашното управление на Бойко Борисов, който беше окупирал цялата власт, включително си имаше свой президент. Но с идването на г-н Радев президентската институция доказа независимата си работа. На няколко пъти показваше отношението си по отношение на кризите, свали доверието си от правителството, когато имаше водна криза в Перник и когато боклук от чужбина се гореше у нас. Когато слезе при протестиращите пред президентството и сви юмрука си като повод на обединение на нацията, която се изправи за промяната. Показа, че е част от гражданското общество. Днешното тържествено събитие е логичен развой на нещата”, заяви Балабанов.

ВТОРИЯТ МАНДАТ: Радев и Йотова положиха клетва

Депутатът от „Възраждане” Искра Михайлова пожела успех на президента, но подчерта, че сега ще му е много трудно. „Сега ще му е много трудно да застане като обединител на нацията, предвид това, което се случи в предходния му мандат-неговото служебно правителство постави едно от най-запомнящите разединения в обществото, каквото наблюдаваме в момента. Трябва да преосмисли начина на комуникация и как и защо е загубил подкрепа на хора, които я е получавал”, каза Михайлова.

От БСП вярват, че мандата ще е успешен.

„Вярвам, че този мандат, ще е толкова успешен колкото и първият. Видяхме го по гласовете на хората, по изключителната подкрепа, с която спечелиха. Резултатите на БСП показа, че БСП застана зад Румен Радев и Илияна Йотова”, каза Вяра Емилова от БСП.

 

 

Критики бяха отправени от страна на ГЕРБ.

„До момента президентът Радев е показал няколко неща – не уважава Конституцията, не се придържа към нейните рамки, склонен е към концентрация на власт, дори към леки диктаторски залитания. Служебните му правителства прекрачиха рамките на предписанията на Конституцията, месиха се в изборите, дори до степен такава, че когато обсъждаме промените в Конституцията, трябва да видим дали да не обсъждаме и премахването на статута на служебния кабинет като такъв, тъй като е очевидно, че може да се злоупотребява. Това е човек, който тежко раздели българската нация, нанесе рани, които трудно могат да се заличават”, заяви Даниел Митев от ГЕРБ.

Според Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната” именно Радев е започнал промяната. „На летните протести той обедини целия политически спектър – от дясно, център до ляво. Противопостави се на модела ГЕРБ-ДПС. Надявам се да можем да работим заедно, тъй като президентската институция е много важна”, заяви Ананиев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.