Учениците в Благоевградско ще са онлайн от понеделник

В Благоевград вече беше решено въвеждането на вечерен час. Там заболеваемостта вече надмина 2300 заболели на 100 000 души.

„Ей сега си правих писиар тест. Тук ме боли, тук – всичко. Правят ми снимки. Отпадналост имам, главата така, замайване”, разказва местен жител.

Ходът на здравните власти, за да овладеят ситуацията – от понеделник учениците остават вкъщи. За разлика от София и Бургас, обаче, у дома ще останат всички - от първи до 12 клас. 

Легла за болни от COVID-19 в Петрич и Разлог вече няма. С 695 заразени за денонощие Благоевград продължава да поддържа високите си нива на заболеваемост.

Основната причина да се премине към онлайн обучение е високата заболеваемост сред учениците. „Леглата, педиатричните легла, които се изчерпват много бързо, свършват, така например в болницата в град Петрич няма нито едно свободно легло, както и в болницата в Разлог”, заяви д-р Весела Мончева, РЗИ Благоевград.

Обсъждат сериозно затягане на мерките в редица области

В хуманитарната гимназия в Благоевград паралелките под карантина до преди няколко дни са били 10. Днес са само 2. Но вирусът постоянно държи вкъщи 20 процента от учителите. И затова в гимназията приемат онлайн обучението.

„Удобно идва, дотолкова доколкото се надяваме всички да се поуспокоят малко нещата, защото явно в училище въпреки всички мерки, които вземаме нещата не стоят добре. Това е неприятното – че е края на срока, че оформяме успеха и би било по-добре в такива моменти да сме в училище, но с оглед създалата се ситуация”, посочва Марин Митов, директор на НХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ Благоевград.

Вечерният час за учениците ще ограничи контактите им след 20 часа, като така от здравната инспекция се надяват да намалят предаването на заразата.„Всички знаем гимназиите, вечерно време излизаха из града, обикаляха заведения, да се надяваме, че това ще е възпираща мярка”, категоричен е Марин Митов, директор на НХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ в Благоевград.

Над 10 000 новозаразени с COVID-19 за ден

Проверките за спазването на мерките ще са засилени, доколкото това позволява наличието на служители за тази дейност. „Както навсякъде заболеваемостта е много висока, така че и в полиция и в РЗИ, на много други места имаме доста болни и контактни, така че сме затруднени в проверките”, заяви д-р Весела Мончева, РЗИ Благоевград.

Детските градини остават отворени. Болни деца обаче няма да се приемат. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.