Предвиждат и различни режими за обучение на учениците в следващите дни

Здравните власти обмислят затягане на противоепидемичните мерки в редица области у нас. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

„Във връзка с динамичното развитие на ситуацията в някои области на страната - София, София- област, Бургас, Пловдив, Благоевград, Перник, Стара Загора, Видин, където заболеваемостта е най-висока, се обсъждат въвеждането на нови мерки”, каза той. И допълни, че финалните решения за мерките ще бъдат взети от Националния щаб, който ще заседава в петък.

„Столичната регионална здравна инспекция ще предложи ограничаване на 50% в капацитета на работа - както като площ, така и като брой служители, в някои обекти, сред които заведенията за хранене и развлечения. Освен това, работното им време вероятно ще бъде ограничено до 22.00 ч. и всички клиенти ще трябва да имат зелен сертификат”, добави Кунчев. 

От бранша реагираха остро на бъдещите ограничения и се заканиха, че ще ги бойкотират. 

"Докато лъжат, че пазят живота на бабите като затварят дискотеките, никой никъде нищо няма да спазва. Всички заведения ще работят, защото това е дискриминация. Изглежда, че българските заведения трябва да носят отговорността на главния държавен здравен инспектор за това да бъде ваксинирано населението", коментира Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България. От там настояха и за незабваната оставка на доц. Кунчев. 

Обсъжда се и въвеждането на различни режими на обучение за учениците на места.

„Относно мерките в сферата на образованието – там МОН взима конкретните решения. Но според националния план вероятно вече трябва да се въведе обучение на ротационен принцип за учениците след 4 клас”, каза Кунчев. И допълни, че идеята е учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 да се обучават онлайн цялата следваща седмица до обсъжданата извънредна ваканцията, която вероятно ще стартира от 29 януари и ще продължи до 6 февруари включително. Учениците от 1 до 4 клас, както и тези от 7, 10 и 12-и клас пък да продължат да обучават в присъствена форма и през идната седмица. Тези мерки ще важат за София и вероятно в някои от областите с висока заболевамост. В националния план това беше и предвидено - онлайн обучение на ротационен принцип през третия етап на пандемията. Ако се стигне до четвъртия етап, такова решение може да се вземе и на национално ниво, предлагат здравните власти.

Част от училищата в столицата пък дори изпревариха мерките и сами въвеждат дистанционно обучение за всички големи ученици. Причината - стотици карантинирани деца и отсъстващи преподаватели.

Доц. Кунчев обясни, че заболеваемостта в различните области се различава не в проценти, а в пъти.

„Мерките за втори и трети етап са ясни, но когато се взема решение за конкретна област или община, се реагира според реалната ситуация на заболеваемост. В София мерките ще бъдат въведени за третия етап от стратегията. Мерките могат да имат различен характер, в зависимост от спецификите на областта”, каза още той.

Във връзка с премахването на голяма част от противоепидемичните мерки във Великобритания доц. Ангел Кунчев коментира, че това може да се случи и у нас, когато заболеваемостта спадне и достигнем ваксинационното ниво на Острова. "За това обаче е необходимо време”, добави той.

По-късно главният държавен здравен инспектор доц. Д-р Ангел Кунчев присъства и на заседанието на Парламентарната комисия по туризъм. Там той заяви, че към вчерашна дата 14-дневната заболяемост е 1144 на 100 хил. души население.

„От началото на 2022 г. заболяемостта при децата нараства и изпреварва тази при хората над 65 години. Това се дължи на присъственото провеждане на училищните занятия”, каза още Кунчев и увери: „Новите мерки за образование и заведения ще влязат в сила най-рано от 26 януари”, но не се ангажира да прогнозира колко време ще продължи действието им. 

„Високата заболяемост започна от Благоевград и Смолян заради наличието на ски центрове там. Смятам, че до края на февруари и първата половина на март нещата трябва да тръгнат към нормализиране”, допълни здравният инспектор. Той алармира, че ръстът в броя на приетите в болници е 60% за една седмица, но смята, че тази вълна на коронавирус вероятно ще бъде последната.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.