Готови сме със законопроект за колекторските фирми, обяви министър Нинова

Вече ще може да оспорваме задълженията си към колекторските фирми, а самите те  ще бъдат записани в регистър. Това са само част от промените, заложени в проектозакон за събиране на вземанията. Той е подготвен от Министерството на икономиката. 

Коалицията готви законови промени, за да спре тормоза на колекторските фирми

С изцяло новия закон колекторите вече няма да могат да начисляват допълнителни такси върху дълга. Така ще се избегне практиката задължението от няколко стотинки да достигне до  няколкостотин лева. Събирачите на дългове няма да ни търсят по всяко време на деня, както досега. Телефонно позвъняване може да очакваме между 7 сутринта и 8 вечерта. Длъжникът ще може да се оспорва вземанията пред съда.

Близо 10% са лошите кредити у нас. Част от дълговете се насочват към колектори. Те след това търсят задълженията от потребителите. Често обаче при събиране на вземанията се прибягва до нелоялни практики и тормоз над клиенти, казват адвокати.

„Събиране на вземанията от преса срещу тях. Посещаване на работните им места. Залепване на унизителни бележки, както на месторабота, така и на мястото, където живее. Заблуждават длъжниците, че освен дълга към стария кредитор, те дължат и всички разноски по придобиването на дълга от колектора. Това е абсолютно невярно”, обясни юристът Десислава Филипова.

Омбудсманът предлага законодателни мерки срещу колекторите

С новите предложения обаче колекторите няма да имат право да търсят по-голяма сума от тази, която вече дължим към стария си кредитор. Преди това той ще трябва да ни уведоми на кого прехвърля нашия дълг.

„За да може длъжникът да знае коя фирма  може да дойде и да му поиска тези пари. А не всеки да ходи по села и градове и да тормози хората”, посочи министърът на икономиката Корнелия Нинова.

„Ще дам един пример - за задължение от 12 стотинки, потребителят трябва да плати 400 лева”, коментира Дамян Лазаров от Националната асоциация за защита на потребителите.

В такъв случай длъжникът ще може да оспори това вземане пред съда, а докато той не отсъди - спират плащанията към колектора. „Наясно сме срещу какво се изправяме. В оборот са 4 млрд. лева по този въпрос.  Наясно сме каква сила имаме срещу себе си и какво може да последва от това, което започваме да правим”, коментира Нинова.

Регулациите в пазара се подкрепят и от колекторските фирми. Оспорването на дълга според тях обаче трябва да се случва при ясни аргументи. 

„Много често основанията са „аз не искам да платя, не ме търсете”. Обикновено, когато отиваме в магазина да си купим хляб, ние не казваме: „Хлябът е твърд, аз оспорвам и няма да платя, но ще си го задържа”. Нали трябва да има някаква здрава логика в тези твърдения”, е мнението на председателя на Асоциацията за управление на вземанията Райна Миткова.

Фирмите ще трябва да отговарят и на конкретни изисквания. За нелоялните колектори ще следи Комисията за защита на потребителите.

„Контролът ще се осъществява с извършването на проверки - физически, документални и естествено от органите на реда, когато е необходимо”, обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Глобите ще са от 10 000  до 50 000 лева и отнемане на лицензи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.