Те ще влязат в сила от 24 януари 2022 г.

Заради усложнената епидемична обстановка в Бургаска област областният управител Стойко Танков свика поредния Областен съвет по здравеопазване, който се проведе онлайн. На него бяха взети решения за налагане на по-строги мерки срещу COVID-19.

- Увеличава се броят на COVID леглата в областта на 466, 36 от които - интензивни;

 - За периода от 24 до 28 януари онлайн ще учат учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 класове във всички общини, с изключение на Руен. За учениците от 1 до 4 клас, както и за учениците от 7, 10 и 12 класове остава присъствения учебен процес във всички общини, при спазване на противоепидемичните мерки.

- Директорите на учебните заведения могат да вземат решения за преустановяване на присъствените занятия според обстановката в съответното училище.

Обсъждат сериозно затягане на мерките в редица области

- Преустановяване смесване на деца от различни паралелки в целодневна форма на обучение.

- Допускане на деца в обекти с обществено предназначение (молове, кина, ресторанти и др.) само в присъствието на родител/настойник.

- Преустановяване присъственото обучение във ВУЗ, с изключение на практически упражнения за студенти по медицина, стоматология и други при необходимост и изпити при недопускане повече от 10 души в стая/зала и спазване на изискванията за зелен сертификат.

 - Преустановяване провеждането на масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи, фермерски пазари и базари (извън регистрираните като обекти с обществено предназначение), и др. при които не е възможно прилагане на зелен сертификат за присъствие.

Без планов прием и планови операции в Бургас

- Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари и др.

- Ограничаване на публиката на културни, сценични и други мероприятия – до 50% и представяне на задължителен зелен сертификат.

- Спортни мероприятия да се провеждат без публика, като присъстващите на мероприятието да са със задължителен зелен сертификат.

Мерките ще влязат в сила от 24 януари 2022 г.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.