Той определя настояването на Русия като неприемливо и безпредметно

Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. Това заявява президентът Румен Радев в позиция по темата и  допълва, че страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било.

Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния

Държавният глава уточнява, че в България няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника. „Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти”, коментира Радев.

Петков: България е суверенна държава и сама решава как да организира отбраната си

Позиция за настояването на Русия изказа и премиерът Кирил Петков. Той посочи, че България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО. 

„Като такъв решаваме сами как да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори”, заяви министър-председателят, след като бе извикан извънредно от депутатите в парламента по-рано днес.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.