Общината е платила 114 хил. лв. повече за декември 2021 г., в сравнение с предишната година

Кметът на Поморие разпореди спешни мерки заради цената на тока. Причината - Общината е платила 114 хил. лв. повече за декември 2021 г., в сравнение със същия месец на 2020 г. Мерките вече са в сила от 18 декември.

Заради драстичното увеличение на фактурите за потребление на ток кметът Иван Алексиев разпореди спиране на климатичната инсталация в сградата на общинската администрация, както и ръчно регулиране на уличното осветление в отдалечените от центъра улици. До ограничаване на осветление на уличните пространства се прибегна, тъй като според разчетите на Общината близо 70% от разхода на ток е именно за осветление на публични пространства.

Детски градини в Пловдив пред затваряне заради цената на тока

Декемврийската фактура за потребление на електричество от над 183 хиляди лева стреснала сериозно ръководството на Община Поморие, още повече, че за декември не били предвидени компенсации.

„За декември 2020 г. имаме по-високо потребление в сравнение с декември 2021 г., но декември 2021-ва плащаме три пъти по-скъп ток”, заяви Иван Алексиев.

Изчисленията им показали, че 30% от изразходеното електричество било за сградите на Общината. „Ние имаме общо 279 хиляди киловатчаса потребление за декември тази година. Интересното е, че разходът за улично осветление на цялата територия на общината е 212 хиляди, т.е. 70% от разхода ни за електрическа енергия е за улично осветление”, обясни той.

Още общини въвеждат режим на уличното осветление

Общината кандидатствала и е одобрена по проект за интелигентни системи за регулиране на уличното осветление. До реализацията на проекта обаче се налага ръчното регулиране на осветлението, което е записано в заповед на кмета.

„Всички важни артерии - 4-5 основни улици остават осветени. Всички възлови кръстовища, пешеходни пътеки, входове на училища също остават осветени, но за всичко друго - парково осветление, странични улички започваме да намаляваме осветлението, като там, където имаме две осветителни тела, остава да свети едно”, заяви Алексиев.

Това щяло да доведе до намаляване на консумацията на ток със 30%.

Повече по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.