Сметките достигат до 3000 лева, а ръстът е над 100%

Високите цени на тока може да наложат затваряне на детски градини. В Пловдив директори търсят спешно решение на проблема.

В ЦДГ "Мирослава" фактурата е доста висока. Директорът Радка Гъркова споделя, че сумата възлиза на 3000 лева, а предната е била за 1100 лв. "Трудно бихме могли да ги платим, с договорите, които ни предлага EVN, е невъзможно да покрием разходите. Това са прогнозните цени, те могат да бъдат коригирани, но няма как да ги предвидим и платим", заяви тя.

Общинските детски градини стават безплатни от есента

По думите й от една година са на свободния пазар, а разликата в цените не е  толкова голяма. "В рамките на един месец имаме възможност да прекратим договора с доставчика, но в такъв случай подлежим на неустойка. Надбавката покрива административни дейности, но това не ни гарантира, че няма да бъдем изненадани, защото разходите се покачват", сподели директорът. И допълни, че ток се използва за отопление и изхранване на децата. 

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов посочи, че около 110% са се вдигнали разходите за ток. "Чакаме държавния бюджет, за да изготвим и общинския. Междувременно отпускаме помощи според възможностите си", разкри той. И увери, че няма вариант за затваряне на детски градини заради ръста в цената на тока.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.