Наблюдава се и проблем с набирането на персонал

Кризата с високите цени на тока е факт и в шивашките цехове. Фактурите объркаха всички сметки в бранша, а темата за фалитите става все по-актуална.

Шивашкият цех на Йорданка Делиова отваря през април миналата година. 8 месеца по-късно перспективите пред бизнес начинанието не са никак добри. „Всичко е взаимосвързано - коронавирусът, повишаването на сметките, дори на осигуровките и така нататък. Това не се отразява добре”, коментира тя.

ЗАРАДИ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ: Режим на тока в редица населени места у нас

Преди няколко месеца шивашкият цех сключва добра сделка за голяма поръчка с чужда фирма. Сметките с днешна дата обаче вече не излизат.

„Когато договорихме модели – работим с една италианска фирма, договорихме много добри цени. Сметките за тока бяха около 38 стотинки на киловатчас. Сега когато ги изработваме е около 69 стотинки на киловатчас, което означава, че на нас не ни се връзват нещата с приходите и разходите. Да речем ако ние шием една рокля за 10 евро, за тях е добре, те също имат разходи, но при нас ако се увеличи токът, водата и каквито и други да са разходи, те не са длъжни да компенсират това, което се случва в България. Ние работим с чуждестранни фирми. Те се интересуват от тяхната си държава и си искат поръчката такава, каквато е договорена”, разказва още Делиова.

Прогнозата на експертите: Цените на енергоресурсите няма да се върнат до нивата си от преди пандемията

Всяка следваща сметка за ток приближава шивашкия цех на Йорданка към фалита. „Когато получим сметката за ток, винаги е много голям шок за нас, защото винаги е по-голяма от предходната. Ако затворим фирмата, това ще са още повече разходи. Дори едно затваряне на фирмата не е без разходи. Симитли е много малък град, познаваме се с повечето хора тук, също така със собствениците на фирмите и нормално ние се оплакваме един на друг, само че няма кой да ни чуе”, казва тя.

На прага на фалита голям проблем шивашкият цех среща и с набирането на достатъчно жени и мъже за работа. Голяма част от тях сега са в карантина, а нови кадри няма, защото никой не харесва заплатите в бранша.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.