Посещението е по покана на Кирил Петков

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пристигна на официална визита в България, заедно с част от министрите в кабинета му. Посещението е по покана на българския министър-председател Кирил Петков.

Кирил Петков определи визитата си в Скопие като огромен успех

Официалната церемония по посрещането се състоя на площад „Св. Александър Невски“. Двамата премиери положиха венци пред Паметника на Незнайния воин, а малко след това и пред Паметника на светите братя Кирил и Методий.

Целта на визитата е двете държави да изгладят спорните исторически моменти и напрежението по оста София - Скопие. Ковачевски пристигна с 13 от министрите в кабинета си. 

Петков от Скопие: За няколко дни постигнахме повече, отколкото за последните 2 години

За вторник е предвидено и общо заседание между правителствата на България и Северна Македония, което ще се проведе в резиденция „Бояна”.

Това е втората знакова среща между двамата премиери. Амбицията им е да отворят нова страница в отношенията си и да подновят конструктивния диалог, така че да се изчистят спорните въпроси по пътя към еврочленството на Скопие

Това ще се случва през сформираните 4 междуправителствени групи, които утре също ще проведат паралелни заседания.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.