От Софийския градски съд обявиха мотивите за решението си

След 10 месеца очакване съдът публикува мотивите си за оправдателната присъда на Йоан Матев. Миналият март магистратите го обявиха за невинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина в София.

Мотивът е, че „няма преки доказателства да е извършител”. Двама от общо петимата членове на съдебния състав обаче подписаха присъдата с особено мнение и смятат, че подсъдимият е виновен.

След 10 месеца очакване на мотиви от съда и седем години, след като племенникът му е убит, Илиян Георгиев е сигурен, че магистратите са допуснали грешка.

Съдът оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това е случай, в който полицията е събрала огромно количество безспорни, несъмнени доказателства, че Йоан Матев е убил Гого. На 2 юни в 11:43 часа Йоан Матев е дошъл тук и е намушкал Гого в областта на сърцето”, разказва Илиян Георгиев, вуйчо на убития Георги Игнатов.

Софийският градски съд обаче посочва в мотивите си, че „липсват доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството”. По точно – няма следи от Йоан Матев по оръжието или тялото на жертвата, а присъствието му на местопрестъплението не значи, че е извършителят.

„Клетките от операторите го заковават точно на мястото, на пейката в 11:43 часа, плюс-минус някакви секунди. Няма никой друг по това време. Йоан Матев се показва няколко секунди по-късно, след като е извършил престъплението. Залавят го камерите на БНР”, обяснява още Илиян Георгиев.

Вуйчото на убития Георги Игнатов: Присъдата е тотален абсурд (ВИДЕО)

Според мнозинството от 5-членния съдебен състав, т.е. трима души, основният свидетел срещу Йоан – брат му Марсел, в началото е дал показания срещу него и е разказал подробно как е извършено убийството, а накрая ги е завел и до оръжието, без „да е предварително предупреден, че не е длъжен да свидетелства”. Затова и всичко казано от него не се взема под внимание. Думите на Марсел обаче са основната причина другите двама от съдебния състав да подпишат присъдата с особено мнение. Единият е председателят на състава Руси Алексиев.

„Правата на свидетеля да не дава показания поради един ограничен кръг от свои много близки роднини или лица, с които живее в съжителство, всъщност възникват едва тогава, когато лицето бъде конституирано като свидетел, т.е. когато то влезе в процеса под тази форма”, обясни Руси Алексиев, председател на съдебния състав.

Така думите на Марсел, които уличават Йоан, според малцинството в съдебния състав са годен доказателствен материал.

„Относно ножа, ние, малцинството, намираме, че той е безспорно доказано освен, че е оръжие на престъплението, а и че е принадлежал на подсъдимия, тъй като намирането му и приобщаването по делото става отново въз основа единствено и само на дадените сведения от брата на подсъдимия”, обясни Руси Алексиев.

Решението на Софийския градски съд не е окончателно и се очаква скоро да започне на втора инстанция – в Апелативния съд.

„В крайна сметка аз не мога да казвам какво съдът трябва да отсъди, но аз вярвам, че съдът не може да отсъди различно от виновен”, коментира Илиян Георгиев.

Екип на NOVA потърси за коментар и адвоката на подсъдимия Ина Лулчева. Тя отказа такъв с аргумента, че да се коментират мотивите на съда в неприключил процес е несериозно и би могло да повлияе на магистратите от Апелативния съд.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.