Според нея от известно време Украйна и Русия са подложени на медиен и информационен натиск

"Категорично съм сигурна, че война САЩ - Русия няма да има. Вашингтон работи с агресивната мантра, че Русия ще нахлуе в Украйна, но нямаме доказателства, че ще има подобен акт. Това заяви историкът и експерт по международни отношения проф. Нина Дюлгерова за "Денят на живо".

Според нея от известно време Украйна и Русия са подложени на постоянно засилващ се медиен и информационен натиск. "Това е своеобразна кулминация от хибридната война. В момента сме в глобалния свят, в който се води битка между две алтернативи за бъдещето - многополюсния свят на Русия и глобалистите от САЩ", сподели тя. И допълни, че чрез плебисцит Крим се е върнала в руските държавни граници.

Шаламанов: Агресивните действия на Русия са заплаха и за България

"Украйна се превърна в заложник на енергийните доставки с оглед да се рекетира Русия и да се постави в затруднено положение Европа. Американският втечнен газ се продава на азиатския пазар - Китай е както системна заплаха, така и удобен икономически партньор", смята професорът. По думите й САЩ се опитват да засилят напрежението и конфронтацията в Европа, за да влязат в криза и да засилят несигурността си.

"Балканите по отношение на хипотетичен конфликт САЩ - Русия няма защо да се притесняват. Опитват да върнат полуострова в полето на експеримента. Правят се опити да се постави под напрежение отношенията Скопие - София. И двете страни съзнателно оставят на заден план общата история и премахване на езика на омразата. Косово - Сърбия също може да генерира конфликт, а през юни трябва да бъде поставен въпроса за отделяне на Република Сръбска в Босна и Херцеговина", припомни проф. Дюлгерова.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.