По думите му премиерът е демонстрирал лидерство

"В никой план на НАТО има предвидени действия срещу Русия. Ако България бъде обект на агресия, което е много малко вероятно, всички български военни ще защитят суверенитета и териториалната цялост, независимо от кого идва заплахата. Агресивните действия на Русия са заплаха и за България, те произтичат от плановете им за дестабилизация в региона". Това заяви за "Денят на живо" бившият министър на отбраната (2014 г.) Велизар Шаламанов.

Според него днес е много хубав ден за българската армия и отбрана защото премиерът се ангажира с програма за превъоръжаване. "Важно е парите, заделяни за отбраната да не бъдат разходвани по проста бюджетна процедура, а да има възможност за многогодишно фокусирано разходване", коментира той. И уточни, че е почти на 100% сигурен, че предложението да бъде , прекратено сътрудничеството със САЩ в областта на отбраната, ще бъде отхвърлено.

"Почти всички бойни способности, които има българската армия, са резултат на американска военна помощ", подчерта той. Шаламанов смята, че премиерът е демонстрирал лидерство. "Това, кеото се случи вчера и днес ще ни донесе позитиви, поставя България на много високо ниво", каза още той.

Петков: Не трябва да сме пасивни консуматори на сигурност, а конструктивни партньори

По думите му е необходимо внедряване на иновации в армията. "Няма да се работи на парче с предложения за инвестиционен разход. Ще има балансирана програма", посочи той. Относно новият батальон, той разясни, че ще е концентрирана работеща техника от брониращи машини и огневи средства. "Това е по силите на българската армия и е важно в кратки срокове да бъде изграден такъв батальон и да бъде сертифициран в рамките на НАТО", сподели Шаламанов. И допълни, че всяко действие, свързано със смущаване на икономическите дейности около нас, е против националния ни интерес. Той припомни, че до часове ще има предложение от НАТО и САЩ за деескалация на напрежението в Украйна.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.