Сметката за ток на общината е достигнала 70 хиляди лева

Мълчалив протест срещу спирането на уличното осветление от 18 до 22 часа организираха жители на Козлодуй. Със запалени фенери и светлоотразителни жилетки те застанаха срещу сградата на Общината, за да изразят недоволството си. одители доведоха и децата си, които се прибират по тъмно от школи по изкуствата. Хората в Колзодуй не приемат, че само на шест километра от атомната електроцентрала трябва да търпят точно такива лишения. Според тях часовият диапазон също е избран неправилно и дори създава опасности.

Жителите на града са принудени за извървят пътя си от работа до дома с фенери в ръка.

Още общини въвеждат режим на уличното осветление

„Принуден съм да нося светлоотразителна жилетка. Защото се прибирам от работа и моята цел е моята безопасност, защото виждаме, че няма улично осветление”, споделя Росен Попов.

За хората в Козлодуй е недопустимо да са без електричество, живеейки до електроцентралата. Това, според тях е предпоставка и за битови инциденти и кражби.

„В град като Козлодуй, който произвежда електроенергия да е тъмно навсякъде? Да не говорим, че това само по себе си е предпоставка за битови инциденти, битова престъпност и така нататък”, казва Недислав Владимиров.

Кметът на Поморие разпореди спешни мерки заради цената на тока

Родителите също са недоволни, защото разходките с децата са станали значително по-кратки.

 „Ние си плащаме данъците. Не ги плащаме наполовина, защото има инфлация или нещо друго. Нещо не е наред в цялата ситуация. Не мисля, че трябва да правим компромиси с безопасността и здравето на децата си, да ги прибираме вкъщи просто, защото е тъмно”, коментира Мариета Иванова.

„В най-активното време на денонощието между 18 и 22 часа да няма улично осветление, а през останалото време на денонощието, когато се предполага, че хората спят и не са по улиците да свети", добавя Росен Попов.

По което и да е време обаче ограничението според ръководството на общината е крайно наложително. Сметката за улично осветление, която миналата година по това време била 17 хиляди лева, сега с поскъпването на тока стигнала 70 хиляди и точно това наложило да се оптимизират разходите.

„Смятам, че има по-приемливи варианти да се оптимизират разходите, а не да се оставят гражданите без улично осветление”, казва Рени Петрова.

Протестиращите очакват открит диалог с общинското ръководство.

„От това зависи буквално живота на живущите в общината. Не само в град Козлодуй, защото има и села, в които знаем какво се получава с престъпността, там са по-възрастни хора, по-трудно подвижни”, коментира още Попов.

Затова протестиращите имат и друг, не по-малко важен въпрос.

„Очаква ли се да паднат цените на тока, за да се включи осветлението или така ще бъде вече доживот? Как ще се случат нещата? Има ли някакви срокове”, пита Ивайло Иванов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.