Те пристигнаха късно снощи и са настанени в планинското олимпийско село Джандзяку

Българските биатлонисти са първите наши спортисти, влезли в олимпийското село на Игрите в Пекин. Късно снощи те пристигнаха в китайската столица и после бяха извозени до планинската зона Джандзяку, където ще бъдат настанени в следващите три седмици. COVID тестовете от летището на всички са отрицателни, съобщават от щаба на БОК на олимпиадата. В отбора ни в момента са седем от осемте състезатели, тъй като Благой Тодев все още е под карантина в Италия и ще пристигне в Китай по-късно.

COVID-19: Пекин ще тества жителите на двумилионен квартал

В планинското олимпийско село Джандзяку ще бъдат още състезателите по сноуборд, ски-скок и ски-бягане  от отборите на Германия, Полша, Естония и Норвеги, за да са в близост до спортните комплекси. В олимпийското село в Пекин ще бъде настанена единствено фигуристката Александра Фейгин, защото ледените спортове са в столицата, а има и едно междинно село в Янинг, където ще пребивават скиорите алпийци и представителят ни в спускането с шейни. Трите села са свързани с влака-стрела, който се движи с 350 км/час и изминава 174-километровото разстояние от Пекин до планинската зона за 47 минути.

Селото в Джандзяку се състои от 5-етажни новопостроени жилищни блокчета. Апартаментите на българите са на първите два етажа, които вече са с родния трибагреник по балконите.

Биатлонистът Благой Тодев е с коронавирус

 Навсякъде здравните мерки са изключително стриктни, в ресторанта всеки се храни в отделна оградена с плексиглас от останалите зона. Към нашата делегация засега има трима китайски доброволци, по-късно в долните две села ще се включат още 5, част от тях говорят български.

Днес Милена Тодорова, Даниела Кадева, Мария Здравкова, Лора Христова, Владимир Илиев, Димитър Герджиков и Антон Синапов посетиха биатлонския комплекс. 

Всички са здрави и готови за тренировки и състезания, единствено Даниела Кадева все още се възстановява след претърпяната наскоро лекарска интервенция на стъпалото. Прогнозите са, че до началото на олимпийските стартове и тя ще може да се състезава наравно с останалите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.