Високата инфлация се дължи на липсата на компенсации за скъпия ток, смята депутатът

Идеята да бъде купуван централизирано ток за общините няма да бъде работещо решение. Това каза в ефира на „Денят на живо” депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. По думите му възможно е и ситуацията да се влоши.

„В този случай производителите ще се презастраховат и ще продават на цена, близка до сегашната. Ако се купува на тримесечие или всеки ден, както го правят повече потребители, ще се знае, че се купува на днешната деца. Не виждам никакъв смисъл в това решение. Ефектът за общините ще бъде отрицателен”, коментира Добрев.

Той коментира още, че високата инфлация се дължи на липсата на компенсации за скъпия ток. Добрев е на мнение, че  ако средствата бяха отпуснати, когато беше обещано това да се случи, голяма част от разликата в цените щеше да бъде компенсирана от правителството.

„Бизнесът никога не е искал да му се поема целия риск в тази ситуация. Подкрепата на правителството към бизнеса е около една четвърт от крайната цена, която бизнесът ще плати. Тази помощ обаче, колкото и да е малка, не дойде навреме”, обясни той.

ГЕРБ: Предстоят програмирани фалити на лечебни заведения от кабинета „Петков“

Добрев припомни и настояването на ГЕРБ държавата да поеме на 100% разходите на редица социални сгради- като училища, болници и др.

„Заложили сме това да се случи в срок от шест месеца. След тях очакванията са, че цената на тока би трябвало да се нормализира. Всички тези организации не могат да вдигнат цените на услугите си, както прави бизнесът. Техните увеличени разходи са за сметка на съкращения и отложени ремонти. Разходът, който ще е необходим за това не е много голям. По-малък е от този за компенсациите на ЕРП-тата например”, каза още депутатът.

Той уточни, че тези обществените организации не могат да се върнат на регулирания пазар, тъй като той няма да остане дори за бита.

„Само две държави в цяла Европа са с регулиран пазар за бита- България и Унгария”, допълни той.

Делян Добрев коментира още, че новите управляващи превзеха контрола върху КЕВР с двете назначения, които предстоят да бъдат направени.

„Контролът ще бъде изцяло на управляващата коалиция. Не е ясно какво ще се случи с мораториума. След избирането на новия състав той може и да бъде вдигнат”, допълни той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.