Сред тях е и брат на българския Зографски манастир

Увеличава се броят на монасите на Света гора, починали след заразяване с коронавирус. Според изданието Ortodoxia.info техният брой вече надхвърля 50. Сред тях е и брат на българския Зографски манастир - това е отец Гавриил, който почина на 25 януари в солунска болница след кратък период на интубиране. Отец Гавриил беше наричан "мама-Гавриил" заради неговия грузински произход (на грузински език "мама" е "отец, баща"). Установява се в българския манастир след промените. Отличавал се с доброта, простодушие и нелицемерна вяра. Беше хлебарът на манастира, правеше и просфорите.

COVID-19 не пощади и света обител на Атон

На 27 януари почина монах Алипий, на 62 години, брат на "Новия скит", който през последните две години е живял на о-в Крит заради здравословни проблеми. Най-много са загубите на братството от манастира "Филотей", който е един от малките манастири на Света гора. Там в момента боледуват повече от половината братя. Игуменът на манастира в свое изявление отхвърли обвиненията, че носи отговорност за големия брой болни в поверената му обител, както и че е имало забавяне на тяхното изпращане в болница.

Официално регистрираните смъртни случаи на Света гора са около 30, но към тях изданието прибавя и монасите, членове на братствата, които по различни причини са живеели в метоси в Гърция извън Атон.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС