По думите му - на политическо ниво, между двете страни няма напрежение

Новото правителство е успяло да започне добър процес, който има за цел да сближи България и Северна Македония, да погледне историческата перспектива заедно с това да погледне и перспективата в рамките на ЕС. Това смята Илхан Кючюк, съпредседател на АЛДЕ.

„На историческо ниво има напрежение, но на политическо – не. Работя с тези хора много години. Вече съм получил тяхното доверие. Договорът от 2017 г. между двете страни отвори евроатлантическата писта пред Северна Македония”, обясни Кючюк в студиото на „На Фокус".

МВнР: Действията на Пендаровски не ускоряват евроинтеграцията на РСМ

На въпрос дали смята, че България трябва да вдигне ветото върху началото на преговорите на Скопие с ЕС, той заяви следното:

„Смятам, че България трябва да работи активно в рамките на правилата, съгласувани между двете страни. Ще бъде голям пропуск на българската външна политика, ако си позволим този лукс - Албания да започне преговорен процес, а Северна Македония бъде оставена встрани”, каза още съпредседател на АЛДЕ.

Целия разговор гледайте във видеото.

Премиерът на Северна Македония на визита в България

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.