Той коментира и Бюджет 2022

Цените на тока ще останат високи до пролетта, след което ще започне спад. Това прогнозира икономистът Атанас Пеканов в студиото на „Здравей, България”.

Той обясни, че основният фактор за високите нива на инфлация у нас са енергийните цени, “които могат да пострадат още, ако се затегне геополитическата ситуация”.

Пеканов коментира и Бюджет 2022. “С така заложения дефицит за България той е приемлив, според мен. Страната ни трябва да инвестира много повече в човешкия потенциал и този бюджет е първата стъпка в тази посока”, поясни икономистът.

Енергийният министър: Спирането на износа на ток ще има сериозни последствия

Той каза още, че при този бюджет няма пречка за България да влезе в еврозоната, защото фискалните правила не важат към този момент.

“В момента текат разговори какво да се случи с фискалните правила от догодина. Ако изискването за държавите да нямат дефицит повече от 3% се върне, това може да бъде проблем за България”, смята Пеканов. 

Кабинетът заседава извънредно заради Бюджет 2022

А на въпроса подготвя ли се нова лява партия с негово участие той заяви: “Няма да правя политическа партия. Аз съм се върнал в нещата, в които съм експерт - макроикономика, парична политика, фискална политика - това е полето, в което се чувствам добре”.

Цялото интервю с Атанас Пеканов гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.