Те били на различна възраст

Археолози откриха 30 мумии в Египет. Те били на различна възраст, включително няколко възрастни хора с артрит, деца и новородено бебе.

Въпреки че изследователите все още не са датирали гробницата, те подозират, че едно семейство е погребвало мъртвите си в нея в продължение на векове.

Според Патриция Пиачентини, професор от университета в Милано, египтолог и ръководител на разкопките, погребенията най-вероятно са извършени по време на Птолемеевия и римския период - от първи век преди Христа до втори или трети век след Христа.

Откритият некропол е едно от 300-те погребални места, открити от археолозите около мавзолея на Ага Хан, който се намира на върха на малък хълм край Нил.

Откриха човешки останки със златни езици в Южен Египет (СНИМКИ)

Но докато повечето други гробници са под земята или са вкопани в скалисти хълмове, тази е уникална с това, че се намира в по-голяма надземна структура. Поради това този некропол вероятно е бил използван за жертвоприношения.

"Изглежда, че поради разположението си в долината тази сграда е била използвана като свещено място, където са били извършвани жертвоприношения на бога на плодородието Хнум, който е бил особено почитан в Асуан", коментира Пиачентини. - Кой по-добре от него би могъл да осигури вечен живот на онези, които почиват в този некропол?". В гробницата са открити още ритуални предмети и накити.

Ръководителят на разкопките отбеляза, че все още трябва да анализират находките, за да установят възрастта им и да открият други подробности.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
 
Източник: БТА