Прогнозите са да не се превиши 3 лева за литър, смята експертът

Цената на горивата у нас ще продължи да се покачва с около 10-15 стотинки за литър. Това каза в ефира на "Твоят ден" председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. По думите му прогнозите са увеличението да не надхвърли 3 лева за литър.

"Цената на суровия петрол е ценообразуващ фактор. В България повишението на цените на дребно изостава спрямо това в Европа. Цените на газа и електрическата енергия също се отразяват върху стойностите за гориво", обясни той. 

Делчев добави, че при сегашното законодателство държавата няма механизми, по които да регулира цените. "Течните горива не са регулируеми. Може обаче, ако в рамките на ЕС се вземе решение за намаляване на акциза, това да се случи и у нас. По отношение на вътрешните мерки може да се облекчи временно процентът биокомпонент, който се влага в горивата", каза още председателят.  

Ценови скок на горивата предизвика размирици в Казахстан

Андрей Делчев коментира, че разминаването в цените на горивата у нас и в съседни страни се дължи на акциза и ДДС-то. "България, като член на ЕС, има задължителни нива на акциз, от които не може да падне. Слагайки върху това и ДДС-то, което е около 40% върху цената на бензина, сумите се покачват. Около 1,20 лева от цената на горивото е това, което държавата взима под формата на данъци. В Турция например акцизът е значително по-нисък", допълни Делчев. 

По думите му България все пак остава държавата с най-ниска цена на горивата в ЕС. Според експерта няма опасност от недостиг на горива у нас.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.