Икономисти прогнозират, че това ще доведе до загуби за бизнеса

Унгария замразява цените на някои хранителни стоки, като реакция на покачващите се цени в страната, предаде ДПА. Според новите правила магазините и супермаркетите трябва да предлагат някои стоки на цената им от 15 октомври. Замразяването се отнася само за основни хранителни стоки като кристална захар, пшенично брашно, слънчогледово олио, свински бут, пилешки гърди и някои видове мляко. Магазините са задължени да поставят текста на правителствената наредба на видно място близо до входа.

Икономисти прогнозират, че замразяването на цените ще доведе до незначителни спестявания за хората с ниски доходи, а загубите от намаляването на цените ще понесе секторът на търговията на дребно.

Нов ръст в цените на основни храни у нас

Декретът, издаден от премиера на Унгария Виктор Орбан, първоначално ще бъде валиден за три месеца. Наблюдатели намекнаха, че тази стъпка цели да увеличи подкрепата за Орбан на предстоящите избори на 3 април. За първи път от 12 години той ще срещне сериозна съпротива от обединената опозиция на изборите. Социологическите проучвания в момента показват, че кандидатите вървят рамо до рамо в надпреварата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА