Най-много са поскъпнали зеленчуците

Нов ръст в цените на основни хранителни стоки. По-големите разходи за отопление очаквано се отразиха и на семейния бюджет. Ежедневните покупки – от пазара или супермаркета – все повече натежават на бюджета ни. За последната една година така наречената потребителска кошница е поскъпнала средно със 17 на сто. Тоест, ако през януари 2021 г. сме отделяли 75 лева – днес пазарът ще ни струва 88.

Най-тежък е ударът върху джоба ни при зеленчуците. С над 50% са скочили цените на вносните домати и червените чушки. Осезаемо по-скъпи са и краставиците, морковите и зелето. Единственият зеленчук, който е по-изгоден спрямо миналия януари е зелената чушка.

Шефът на стоковите борси и тържища: Ще трябва да свикваме с по-скъпите зеленчуци

Да направим хляб или да сложим сладкиш на трапезата също ни излиза по-солено от миналата зима – олиото и брашното са скочили с над 30% за година. Поскъпнали са още млечните продукти и захарта.

Сезонът на зимнината – при минусовите температури българинът разчита на туршии, докато цените на традиционните продукти за салата скачат до рекордни нива.

Увеличението забелязва и Станислав на сергията си. Споделя, че никога не е продавал толкова скъпа продукция. Въпреки че цените отдавна вървят нагоре, инфлацията продължава да учудва потребителите.

Кои зеленчуци поскъпват рекордно

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.